Şu an Aptos (ve neredeyse tüm blokzincirler) post-kuantum (PQ) güvenli değil. Çünkü şu an için kuantum bilgisayarlar pratik bir tehdit oluşturmuyor. Ancak ileride bu değişebilir ve işte o zaman zincirlerin buna hazırlıklı olması gerekecek.
Neyse ki Aptos gibi upgrade edilebilir zincirlerde bu geçiş oldukça kolay yapılabiliyor.
Ne yapılabilir?
- Konsensüs imzaları (BLS), PQ alternatifleriyle değiştirilebilir (Ethereum bu alanda ciddi araştırmalar yaptı).
- Yeni kullanıcılar için PQ imza şemaları desteklenebilir. Hangi şemanın en iyisi olduğu hâlâ araştırılıyor.
- Ed25519 imzaları, hash tabanlı yapısı sayesinde PQ’ya daha güvenli şekilde dönüştürülebilir.
- ZK kanıtlar, post-kuantum zkSNARK’larla değiştirilebilir.
- VRF ve rastgelelik altyapısı, PQ DKG ve lattice-tabanlı PRF’lerle güçlendirilebilir.
- ECDSA hesapları, doğrudan risk altında. Ama kullanıcılar manuel olarak PQ uyumlu hesaplara geçebilir.
Özetle:
Gelecekte kuantum bilgisayarlar ciddi bir tehdit haline gelirse, Aptos bunu karşılayacak esnekliğe sahip. Şimdilik yapılması gereken tek şey: farkındalık yaratmak ve hazırlıklı olmak.
Daha fazla teknik detay için: